Bloemkoolcouscous met makreel

Voor iedereen die graag koolhydraatbeperkt eet is dit een ideaal gerecht. Couscous op basis van granen is in dit recept vervangen door fijngemalen bloemkoolroosjes. Een heerlijke, groenten rijke maaltijd boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Regelmatig bloemkool eten is niet alleen lekker maar ook goed voor je gezondheid. Wist je dat:

  • Er in bloemkool veel vitamine C zit, een bekende antioxidant. Daarnaast zit er ook relatief veel vitamine K, B6 en B11 in. Het bevat ook een beetje vitamine B1, B2 en B3. Bloemkool is een goede leverancier van mineralen, met name kalium, mangaan, molybdeen, fosfor en magnesium. Ook bevat deze witte groenten redelijk wat van het aminozuur tryptofaan.
  • Er in bloemkool veel calcium zit. De vitamine K die bloemkool bevat helpt het lichaam calcium goed op te nemen. Bloemkool is dus zeer goed voor je botten.
  • Er naast de antioxidant vitamine C ook nog andere werkzame stoffen, ook wel fytonutriënten genaamd, in bloemkool zitten die als antioxidant werken. Antioxidanten zijn belangrijk want ze helpen mee kanker te voorkomen. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen die celschade en DNA-schade in het lichaam veroorzaken. De fytonutriënten die in bloemkool zitten zijn: kryptoxanthine, koffiezuur, kaneelzuur, ferulazuur, rutine, quercetine en kaempferol.
  • Er in bloemkool sulforafaan zit. Sulforafaan helpt te grote bacteriekolonies van de heliobacter pylori soort voorkomen. Deze bacterie die normaal gesproken geen problemen veroorzaakt leeft in het maagzuur. Toch wordt een te grote bacteriekolonie heliobacter pylori door wetenschappers verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van maagzweren, maagslijmvliesontsteking en zelf maagkanker. Sulforafaan in bloemkool kan dat meehelpen voorkomen. Daarmee helpt het de maag en de spijsvertering in het algemeen. Bloemkool bevat relatief veel vezels wat zeer goed is voor een gezonde spijsvertering.

We wensen je een smakelijke maaltijd toe!

Dit recept is voor 1 persoon:

  • 100 g makreel, gerookt
  • 200 g bloemkoolroosjes
  • 1 teen knoflook, klein
  • 1/2 ui, rood
  • 1 bosuitje
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 sinaasappel, schoongeboend
  • 4 takjes peterselie, vers
  • 2 el granaatappelpitjes, vers of vriezer
  • snufje peper & zeezout

Bereiding

  1. Maal de bloemkool fijn in een keukenmachine of blender tot de grootte van een couscouskorrels.
  2. Snijd de knoflook fijn, snipper de ui, snijd de bosui in ringetjes.
  3. Zet een koekenpan op een zacht vuur, laat de pan warm worden.
  4. Doe de olijfolie in de pan, voeg de knoflook en rode ui toe, even kort bakken.
  5. Doe de bloemkoolcouscous en het bosuitje erbij. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  6. Verwarm de couscous circa 5 minuten.
  7. Rasp de schil van de sinaasappel en pers hem uit.
  8. Haal de bloemkoolcouscous van het vuur.
  9. Voeg het sap en de rasp toe, goed mengen.
  10. Serveer de couscous op een bord. Breek de makreel in stukken en leg op de couscous.
  11. Snijd de peterselie fijn.
  12. Strooi de granaatappelpitjes en peterselie over het gerecht.