Bloemkoolsoep met gegrilde paprika

Tijdens koude, kille dagen is een verwarmend soepje altijd lekker om te eten. Maak een grote pan en je kunt ook later in de week nog genieten van een groenten rijke maaltijd.

Bloemkool bevat veel gezonde stoffen zoals vitamine C, vitamine K, calcium, kalium en is vezelrijk. Bloemkool zit vol met antioxidanten. Antioxidanten beschermen onze lichaamscellen tegen vrije radicalen, ongunstige stoffen die vrijkomen bij veel metabole processen in ons lichaam en die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Bloemkool is niet alleen lekker om soep van te maken. Je ziet ook steeds vaker dat het gebruikt wordt om een pizzabodem van te maken of als vervanger voor rijst. Kortom, een veelzijdige groenten soort waar je alle kanten mee op kan! Wij inspireren je graag met dit heerlijke soeprecept.

Dit recept is voor circa 2 liter soep:

  • 1 bloemkool, klein
  • 1/2 knolselderie
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui, wit
  • 3 el olijfolie
  • 1,5 l water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 puntpaprika, rood
  • 1 tl paprikapoeder
  • snufje peper & zeezout

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd ondertussen de groenten, de bloemkool in roosjes, knolselderij in blokjes, bleekselderij in dunne plakjes, snipper de ui en knoflook.
  3. Verdeel de bloemkool en knolselderij over een bakplaat, besprenkel met een eetlepel olijfolie en strooi er paprikapoeder overheen. Rooster de groenten 20 minuten in de oven.
  4. Plaats een grote soeppan op het vuur en verwarm de pan. Voeg 2 eetlepels olijfolie en de ui toe. Bak de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe, samen met de bleekselderij en bak nog even kort.
  5. Blus af met 1,5 liter water en voeg de bouillonblokjes toe. Breng het water aan de kook. Roer tot de bouillonblokjes zijn opgelost. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  6. Voeg de geroosterde bloemkool en knolselderij toe aan de soep.
  7. Draai het vuur laag en laat de soep nog zo’n 15 minuten sudderen.
  8. Ondertussen halveer je de puntpaprika’s over de lengte. Verwijder de zaadlijsten en de steel. Grill de puntpaprika in de oven. Leg ze met de doorgesneden kant naar beneden. Als het velletje zwart begint te worden zijn ze klaar. Haal ze uit de oven, verwijder het velletje en snijd in reepjes.
  9. Als de soep klaar is, pureer je deze tot een mooi gladmengsel met een staafmixer of in de blender.
  10. Serveer de soep met de gegrilde paprika en een snufje paprikapoeder.